• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

Een strakke tuin aanleggen doe je zo!

Hou je van strakke lijnen en vormen en wil je een tuin die niet al te veel onderhoud vraagt? Dan is een strakke tuin misschien iets voor jou. Groen, een fijn terras, mooie bestrating, bloemenperkjes: het komt allemaal voor in een strakke tuin maar wel in strakke lijnen en met duidelijke begrenzingen. In deze blog geven we tips & tricks voor de aanleg van een strakke tuin zodat je zelf aan de slag kunt.

Dit zijn de kenmerken van een strakke tuin

 • Een tuin met strakke lijnen en geometrische vormen 
 • Meer ruimte voor bestrating en wat minder ruimte voor groen 
 • Niet te veel kleuren door elkaar maar één leidende basiskleur (in zowel bloemen als accessoires)
 • Moderne overkapping (vaker aluminium dan hout)
 • Strakke tuinmeubelen (metaal of aluminium) 
 • Wat er aan groen aanwezig is, is vaak keurig gesnoeid of gemaaid

De uitstraling van een strakke tuin

In een strakke tuin zie je vaak meteen hoe de tuin is opgebouwd. Je zult er weinig verborgen hoekjes vinden; de tuin is overzichtelijk en ingedeeld in strakke vormen en lijnen. In deze tuin is veel aandacht voor bestrating wat mogelijkheid biedt voor meerdere zitplekken. Er komt zeker groen voor in een strakke tuin, maar er wordt vaak gekozen voor planten die weinig onderhoud nodig hebben. In en strakke tuin kun je heerlijk neerstrijken op een van de zitplekken en genieten van de rust en het overzicht in je tuin.

5 tips voor de aanleg van een strakke tuin 

Of je nou een grote tuin hebt of een kleine tuin, met de onderstaande tips creëer jij de strakke moderne look van deze tuin. 

1. Neem de tijd voor een duidelijk ontwerp van je tuin

Omdat een strakke tuin gebaat is bij duidelijke vormen en grenzen, is het belangrijk om na te denken over jouw gewenste indeling en hier een ontwerp voor te maken. Zo weet je zeker dat je elke hoek een duidelijke plek krijgt en het geheel een logische indeling heeft. Ga er dus even voor zitten, teken het aantal vierkante meter op schaal en deel je tuin in volgens jouw wensen.   

2. Voer strakke lijnen en geometrische vormen door in de hele tuin

Of het nou gaat om het terras, een vijver die je in je tuin wilt laten plaatsen, een wandelpaadje of een gazon: maak bij alles gebruik van strakke lijnen en vormen. Kies voor rechte wandelpaden en strak afgebakende borders en perkjes. Ga bijvoorbeeld voor een vierkante vijver en kies voor een perfect rond terras. Imperfectie in de vorm, golvende lijnen of soepele overgangen (bijvoorbeeld tussen gazon en bloemenperk) dragen niet bij aan het karakter van een strakke tuin.
Tips om deze strakke lijnen zo te houden: 
1. Leg een vliesdoek onder je grindlaag tegen opkomend onkruid
2. Kies voor onderhoudsarme planten

3. Geef veel ruimte aan de bestrating maar houd wel een goede balans tussen steen en groen 

In een strakke tuin wordt het groen vaak letterlijk binnen de perken gehouden en is er meer ruimte voor de bestrating. De bestrating in een strakke tuin bestaat vaak uit stenen, grind of betonplaten, wederom in rechte vormen en lijnen. Het voordeel van meer bestrating is dat je makkelijk meerdere zitplekjes kunt creëren in je tuin. 
Let er op bij het ontwerp en de aanleg van een strakke tuin dat je de balans tussen groen en bestrating niet te veel uit zijn verband trekt. Als een tuin te veel bestrating heeft en te weinig groen (gazon of ruimte voor bloemen en planten) dan brengt dit een aantal nadelen met zich mee:
•    Insecten vinden minder voedsel (is niet goed voor de biodiversiteit)
•    De grond warmt te snel op (warmte kan niet weg)
•    Bij veel regenval zul je sneller last hebben van wateroverlast (water kan niet weg via de grond)

4. Kies voor onderhoudsarme planten 

Een strakke tuin heeft vaak planten die niet te veel onderhoud vragen. Dit heeft als voordeel dat je er minder werk aan hebt én je de strakke lijnen van je tuin bewaakt. Planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld: lampengras, chinees riet, lavendel, pieris, escallonia, de buxushaag of taxushaag. Het is sowieso fijn om te kiezen voor vaste planten in je tuin zodat je niet elk jaar opnieuw hoeft te planten. 
Een andere tip voor de beplanting: kies niet te veel kleuren door elkaar maar ga voor een of twee basiskleuren/tinten. 

5. Kies voor een strak terras (aluminium overkapping en tuinmeubelen) 

In een strakke tuin wordt vaak gekozen voor een overkapping met een moderne look. Dit kan hout zijn maar aluminium leent zich hier beter voor. Het ziet er strak uit en is daarbij ook veel onderhoudsvriendelijker dan hout. 
Ook de tuinmeubelen in een strakke tuin zijn vaak van metaal of aluminium. Kies voor de accessoires in de tuin (kussens en tuinkleed bijvoorbeeld) ook weer voor een leidende kleur(tint). 

Wat kost de aanleg van een strakke tuin?

De kosten van de aanleg van een strakke tuin hangen af van jouw wensen en het aantal vierkante meters. Ook speelt het een belangrijke rol of je alles zelf gaat doen of hier een expert voor inschakelt. In het laatste geval kun je bij ons uitgaan van deze (vanaf) prijzen per vierkante meter!

 • Gras leggen per m2 > € 25,- 
 • Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
 • Beplanting leggen > € 100,- per m2
 • Bestrating > € 90,- per m2
 • Aluminium overkapping van 3 x 3 > € 4000,-

Zin in meer inspiratie over tuinstijlen? In deze blog lees je alles over de klassieke tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€16.500 - 20.000
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie