• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9
Tuinmaterialen.nl

Dit zijn de eigenschappen van een klassieke tuin

Een klassieke tuin kenmerkt zich door haar symmetrie, strakke lijnen en rijke beeldenkunst die doen denken aan vroegere tijden. De sfeer in een klassieke tuin ademt klasse en elegantie. Hoe richt je een klassieke tuin in en waar moet je op letten bij de aanleg van een klassieke tuin? In deze blog inspireren we je en geven we tips en tricks voor het inrichten van een klassieke tuin.

Zo ziet een klassieke tuin eruit 

 • Veel symmetrie en spiegelende elementen 
 • Grote vierkante vlakken met groen 
 • Veel vaste/ groenblijvende planten en hagen 
 • Karakteristieke klassieke beelden en decoratie uit de Griekse en Romeinse tijd
 • Centraal wandelpad wat uitkomt op een opvallende centrale plek (vijver of fontein)
 • Gebruik van natuurlijke materialen als steen, brons en marmer

De klassieke sfeer

Een klassieke tuin heeft met haar strakke lijnen en duidelijke vlakken raakvlakken met een moderne tuin . Waar een moderne tuin een sobere minimalistische inrichting heeft, is er in een klassieke tuin juist veel aandacht voor decoratieve elementen. De klassieke tuin neemt je mee terug naar eerdere tijden. 
Deze tuin doet denken aan de renaissance waarin de beeldenkunst en decoratieve elementen een belangrijk podium kregen. De tuin straalt elegantie, rijkdom en sereniteit uit door de symmetrie, de zachte kleuren en het vieren van centrale plekken in de tuin zoals een mooie vijver of een fontein. In een klassieke tuin wil je meteen neerstrijken en je ogen uitkijken. 

5 tips voor het creëeren van een klassieke tuin

Bij een klassieke tuin denk je snel aan een grote tuin maar ook in een kleine tuin kun je de juiste klassieke sfeer creëren.

1. Zorg voor symmetrie en een centraal punt in je tuin 
In een klassieke tuin overheersen strakke lijnen, in paden, perkjes en borders. Dit draagt bij aan de evenwichtige en serene uitstraling wat deze tuin kenmerkt. De symmetrie staat centraal in de indeling van een klassieke tuin. 
Denk hierbij aan een wandelpad met aan weerszijden grote vlakken in dezelfde grootte met daarin dezelfde beplanting. De indeling van een klassieke tuin is vaak helemaal symmetrisch met een centraal punt in het midden, hierbij kun je denken aan een fontein, een waterornament, een vijver of een hele grote marmeren plantenbak. 
In een wat kleinere tuin, kun je je beperken tot een wandelpaadje in het midden, dezelfde planten/bloemsoorten aan weerszijden en een klein boompje als centraal punt waar het wandelpad naartoe loopt. 

2. Maak gebruik van groenblijvende (vaste) planten
In een klassieke tuin speelt groen een belangrijke rol maar (letterlijk) binnen de perken en vlakken die daarvoor aangelegd zijn. Je ziet veel groenblijvende planten in de tuin. Denk hierbij aan hulst, varens, buxus of de kerstroos. Ruimte voor kleur kun je aanbrengen met rozenstruiken en lavendel bijvoorbeeld. 
In deze tuin zie je ook veel hagen (weer in een symmetrische opstelling aan weerszijden van de tuin). 

3. Zet mooie klassieke beelden neer
De klassieke tuin haalt haar inspiratie uit de renaissance die weer een sterke oriëntatie had op de Griekse en Romeinse kunst (klassieke oudheid). In een klassieke tuin vind je daarom veel beelden uit deze tijd. Denk aan Griekse en Romeinse goden, in steen of brons maar ook aan decoratieve elementen als zuilen of sierlijke krul-elementen in een fontein bijvoorbeeld. 
Plaats dus veel beeldenkunst en stenen of bronzen zuilen waar je bijvoorbeeld een mooie plant opzet. Houd hierbij weer in gedachte dat de symmetrie een centrale rol speelt: plaats het liefst twee zuilen die elkaar spiegelen, of een zuil op een centraal punt in de tuin, in het midden van twee spiegelende delen. 

4. Kies voor een mooi waterornament 
Als je de ruimte hebt, is het heel passend om een vijver of/met een fontein te plaatsen in je klassieke tuin. Het stromende water draagt bij aan de rustige serene sfeer van de tuin en een fontein of waterornament kan mooi fungeren als het centrale punt in je tuin waar alle lijnen samenkomen. Als je kiest voor een fontein of waterornament, kies dan voor een klassieke uitstraling met veel decoratieve details in het materiaal. 

5. Gebruik natuurlijke materialen 
In een klassieke tuin wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen waarbij vooral verschillende steensoorten belangrijk zijn. Denk hierbij aan terracotta, kalksteen, marmer en grind. Je ziet veel tuinmeubelen van steen of smeedijzer, vaak weer met klassieke decoratieve elementen erin verwerkt, denk aan krullende pootjes van een tafel of stoel. 

Wat kost de aanleg van een klassieke tuin? 

De kosten van een klassieke tuin hangen af van jouw wensen en het aantal vierkante meters dat je aan wilt pakken. Wil je je tuin vanaf de bodem laten opbouwen door ons? Denk dan aan de volgende richtprijzen.  

 • Gras leggen per m2 > € 25,-
 • Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
 • Houten overkapping 3 x 3 > € 3.000,-
 • Aluminium overkapping 3 x 3 € 4.000,-
 • Kunstgras per m2 > € 15,-
 • Gras per m2 > € 16,- 

Heb je de smaak te pakken? Lees dan deze blog met inspiratie over de romantische tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€12.500 - 16.500
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie