• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

5 tips voor de aanleg van een stadstuin

Als je midden in de stad woont, heb je vaak een wat minder grote tuin. Bij een kleine tuin of stadstuin is het belangrijk om goed na te denken over een ontwerp omdat het aantal vierkante meters beperkt is. Welke inrichting leent zich goed voor een stadstuin, welke planten gedijen hier goed en op welke manier kun je je stadstuin groter laten lijken dan hij is? In deze blog zullen we je inspireren met tips & tricks voor de aanleg van een mooie stadstuin.

Een stadstuin in een notendop  

 • Een tuin met een beperkte omvang 
 • In een stadstuin wordt de hele ruimte van de tuin benut, ook de schuttingen 
 • Vaak wordt gebruik gemaakt van optische illusies om de tuin groter te laten lijken
 • Een schaduwplek in de vorm van een pergola of overkapping/tuinkamer
 • Mediterrane planten doen het vaak goed omdat de tuin warmer is dan gemiddeld
 • Sobere maar stijlvolle inrichting 

De sfeer in een stadstuin

Een stadstuin oogt vaak meteen knus doordat de ruimte wat kleiner is. De inrichting is vaak sober maar stijlvol. In een stadstuin vind je vaak een fijne zit plek met schaduw waar je mooi over de tuin uitkijkt. Omdat het aantal vierkante meters in een stadstuin beperkt is, wordt vaak goed nagedacht over de juiste indeling, en worden er bewuste keuzes gemaakt in accessoires en tuinmeubels. Om van een stadstuin een fijne plek te maken, moet je een beetje creatief zijn, en deze creatieve geest zie je vaak terug in de tuin. Door de huizen om de tuin die je vaak ziet als je in de tuin zit, is de stad altijd dichtbij en een bijzonder decor om de tuin heen. Een groen pareltje in de bewoonde wereld.

5 tips voor een stadstuin 

Een stadstuin leent zich goed voor een strakke of moderne inrichting. De meeste stadstuinen zijn niet groot en gedijen bij een duidelijke indeling en een minimalistische insteek

1. Hou de inrichting sober

Een stadstuin komt het beste tot zijn recht met een sobere of minimalistische inrichting. Less is more! Vermijd dus veel verschillende kleuren maar beperkt je tot twee of drie basiskleuren. Hierbij kun je denken aan wit, lichtgrijs en taupe bijvoorbeeld. Houd de kleuren van je accessoires (bijvoorbeeld de kussens van de zithoek) effen en vermijd tierelantijnen. Te veel materiaal zorgt er enerzijds voor dat er te veel ruimte wordt ingenomen, en daarbij oogt het ook meteen drukker als er veel in de tuin staat. Kies je materialen dus zorgvuldig en beperk je tot het hoognodige.    

2. Houd de variatie van je beplanting beperkt en gebruik de volledige ruimte van je tuin 

In een stadstuin zie je vaak meer van dezelfde planten. Dit heeft als voordeel dat je het beeld rustig houdt waardoor de tuin groter lijkt. Vermijd daarbij ook veel verschillende kleuren in je beplanting maar kies ook hier een of twee basiskleuren. 

Omdat elke vierkante meter telt in een stadstuin kun je de schuttingen van de tuin mooi gebruiken als extra vierkante meters. Hang hier bijvoorbeeld plantenbakken op of plaats er mooie klimmers tegenaan. Hierbij kun je denken aan de ‘wilde wingerd’, deze klimmer zorgt binnen mum van tijd voor een groene oase. Ook de clematis doet het vaak goed in een stadstuin. Hou er rekening mee dat je de klimmers vaak wel een handje moet helpen. Gebruik hier bijvoorbeeld honingraat voor of touwtjes die je dwars spant tegen de schutting aan. Een alternatief voor beplanting aan je schutting is een mooi wandkleed. 

Leifruitboompjes lenen zich ook goed voor een stadstuin. De takken van deze boompjes kun je leiden langs een dwars oppervlak (zoals de schutting). Zo heb je vers fruit in je tuin zonder dat het te veel ruimte inneemt.  

Het voordeel van de stadstuin is dat het er vaak een paar graden warmer is dan bijvoorbeeld een landelijke tuin. Dit betekent dat mediterrane planten het hier vaak prima doen! Denk aan een citrusboom op een palmsoort. 

3. Speel met optische illusies  

Als je geen grote tuin hebt, is het leuk om de tuin in elk geval groter te laten lijken. Dit kun je doen met een aantal simpele truckjes. 

 • Laat het wandelpaadje smal toelopen op het einde. Het is zo net alsof je verder in de verte kijkt dan je doet
 • Heb je een smalle tuin? Doorbreek dit dan door links en rechts wat plantenbakken dwars op de schutting te zetten
 • Eén grote boom/plant kan je tuin juist groter doen lijken dan allemaal kleine potjes met plantjes erin. Speel hiermee!
 • Zet spiegels neer op prominente plekken, bijvoorbeeld bij een groen perkje. Het groen verdubbelt zich zo in aanwezigheid
 • Speel met lichte en donkere planten. Als je de donkere planten achterin zet en de lichte vooraan ontstaat er meer ruimte 

4. Creëer een schaduwplek in de tuin 

Omdat het vaak wat warmer is in een stadstuin, is het belangrijk om een fijne schaduwplek te hebben. Er zijn verschillende manieren waarop je zo’n plek kunt creëren. Denk aan een pergola, een dakboom of een (kleine) overkapping of tuinkamer. Het voordeel van een tuinkamer: je laat binnen en buiten in elkaar overlopen. Je kunt met een tuinkamer/overkapping het hele jaar genieten van je stadstuin!

5. Zorg voor een fijne plek om te zitten  

Juist omdat je in een stadstuin veel zult zitten door de beperkte ruimte, is het belangrijk dat je hier een fijne plek van maakt. Houd het aantal meubels beperkt maar investeer wel in mooie, eenvoudige en duurzame materialen.  

Wat kost de aanleg van een stadstuin?

De kosten van een stadstuin zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters en de wensen die je hebt. Als je de aanleg van je stadstuin wilt uitbesteden kun je uitgaan van deze prijzen.

 • Bestrating > € 90,- per m2
 • Houten overkapping van 3 x 3 > € 3.000,-
 • Aluminium overkapping van 3 x 3 € 4.000,-
 • Gras leggen per m2 > € 25,- 
 • Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
 • Beplanting aanleggen > € 100,- per m2

Nog niet uitgelezen over tuinstijlen? Lees dan deze blogs met tips & tricks over de aanleg van een strakke tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€16.500 - 20.000
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie