• Al binnen 4-6 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9
Tuinmaterialen.nl

5 ideeën voor een romantische tuin

Heb je interesse in een romantische tuin? Ben je minder van de rechte lijnen en gebaande paden en meer van de ronde vormen, gezellige hoekjes en slingerpaadjes? Dan zal deze blog over de romantische tuin je vast inspireren. Waar moet je op letten als je een romantische tuin aan wilt leggen en met welke simpele aanpassingen creëer je meteen een romantische sfeer? In deze blog geven we 5 tips voor de aanleg van een romantische tuin.  

De kenmerken van een romantische tuin  

 • Veel sfeervolle verlichting
 • Veel rondingen, slingerpaadjes en losse vormen 
 • Gezellige en beschutte hoekjes 
 • Accessoires die sfeer creëren zoals beelden, lantaarns en kleedjes
 • Veel kleurrijke bloemen en planten 
 • Aandacht voor verticaal tuinieren 

Romantische sferen   

In een romantische tuin wil je overal neerstrijken en genieten van de sfeer. Of dit nou is tussen de bloeiende bloemen, op een bankje met mooi uitzicht of aan een houten tafel met een kaarsje erop: overal is het knus. Waar het bij een moderne tuin of strakke tuin juist gaat over rechte lijnen, keurige perkjes en een duidelijke indeling, is de romantische tuin veel sierlijker, overheersen ronde vormen en lopen de verschillende delen meer in elkaar over. 

5 ideeën voor de aanleg van een romantische tuin

Zowel een grote als kleine tuin leent zich goed voor een romantische sfeer. In een kleine tuin, kun je veel doen met verticaal tuinieren en heb je vaak de knusse sfeer meteen al te pakken. In een grote tuin kun je weer meer verschillende hoekjes creëren om die romantische sfeer te creëren.

1. Zorg voor veel kleurrijke bloemen en planten door de hele tuin 
In een romantische tuin horen veel kleurrijke bloemen en planten. Het liefst wil je het hele jaar door groen en kleur zien in de tuin. Verdiep je dus ook een beetje in de bloeiperiodes van de bloemen en planten die je koopt zodat deze elkaar afwisselen en/of versterken. Bloemen die mooi passen in een romantische tuin zijn: rozen, pioenrozen, geraniums, lavendel en irissen. Bloemen met lekkere geuren dragen perfect bij aan de romantische sfeer in de tuin. 
In een romantische tuin zie je vaak bloemen en planten op verschillende hoogtes. Dit kun je creëren door te kiezen voor hogere bloemen en struiken achterin en de kortere bloemen ervoor te planten. Ook kun je bijvoorbeeld je schutting als tuin gebruiken, het ‘verticaal tuinieren’. Zeker voor de aanleg van een kleine romantische tuin is dit een perfecte manier om veel groen kwijt te kunnen.  
Wat ook typische is voor een romantische tuin zijn verschillende knusse hoekjes, deze kun je makkelijk creëren op een natuurlijke manier. Denk aan een pergola met een klimmer ertegen, een rozenboog of een dakboom in de tuin, zoals een dakmoerbei of een daklinde. 

2. Maak veel gebruik van ronde vormen en sierlijke lijnen 
In een romantische tuin zie je geen strakke vormen, rechte lijnen en duidelijke grenzen. Zorg er dus voor dat je de sierlijker vormen doorvoert op verschillende manieren. Leg een kronkelend wandelpaadje aan, laat verschillende plantenlagen in elkaar overlopen en creëer bijvoorbeeld een rond terrasje van klinkertjes in een hoekje in de tuin. 
De sierlijke lijnen en kronkelige paadjes dragen bij aan de losse, ontspannen sfeer in een romantische tuin en zorgen voor meer verborgen hoekjes en verrassende plekjes. 

3. Zorg voor sfeervolle verlichting 
Sfeervolle verlichting is heel belangrijk in een romantische tuin. Een kaarsje op tafel, een lantaarn langs het wandelpad, een lichtsnoer door een hekje aan het einde van de tuin. In een romantische tuin worden delen verlicht maar blijven delen ook zeker onbelicht. Het is dus belangrijk dat je kiest voor zacht licht en eventueel werkt met dimmers. 
Natuurlijk is het fijn om de zithoek en het wandelpaadje te verlichten maar wees ook creatief met kleinere lichtjes en laat hoekjes oplichten die misschien wat minder voor de hand liggen. Denk aan een mooi beeld tussen de bloemen, aan een vijvertje of aan een prachtige boom. Dit draagt bij aan de romantische sfeer in de tuin en accentueert ook de typerende elementen van deze tuin. 

4. Investeer in mooie accessoires en tuinmeubelen 
In een romantische tuin mogen mooie accessoires niet ontbreken. Denk hierbij aan: 

 • Lantaarns her en der door de tuin verspreid
 • Een schommelstoel of hangmat voor twee 
 • Een bank(je) of lounge set met kleurrijke kussens erin 
 • Mooie beelden her en der door de tuin verspreid 
 • Gezellige wand- of vloerkleedjes 
 • Een dienblad met kaarsen op tafel en veel houdertjes met waxinelichtjes

5. Creëer veel knusse hoekjes
In een romantische tuin is het heel belangrijk om veel knusse hoekjes te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezellig zitje onder de pergola of een klein bankje naast een bloemenperkje of aan een watertje. Als je de mogelijkheid hebt om verschillende doorkijkjes te creëren, is dit ook heel passend. Denk aan een hoge haag waar je een gat (doorkijkje) in maakt of een gemetseld muurtje waar je overheen kunt kijken.
Is je tuin groot genoeg en wil je de investering doen? Dan leent een overkapping of tuinhuisje zich ook heel goed voor een romantische tuin. Doordat je hiermee echt een eigen ruimte creëert, ontstaat er meteen een romantische plek waar je je lekker terug kunt trekken. Hou er rekening mee dat je voor een overkapping of tuinhuisje werkt met natuurlijke materialen zoals hout of bamboe

Wat kost de aanleg van een romantische tuin?

De kosten van de aanleg van een romantische tuin hangen af van de wensen en het aantal vierkante meters. Als je de aanleg van je romantische tuin wilt uitbesteden dan kun je van onderstaande prijzen per m2 uitgaan.

•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Beplanting aanleggen > € 100,- p/m2
•    Bestrating > € 90,- p/m2
•    Houten overkapping van 3 x 3 > € 3.000,-

Zin in meer inspiratie voor in je tuin? Lees dan deze blog met tips & tricks over de mediterrane tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€16.500 - 20.000
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie