• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

Hoe creëer je een kindvriendelijke tuin?

Als je kinderen hebt of regelmatig kinderen op bezoek hebt, is het verstandig om je tuin hier op aan te passen. Op die manier kunnen kinderen veilig en plezierig spelen in jouw tuin en hoef je ze niet voortdurend in de gaten te houden. Hoe zorg je er nou voor dat je tuin veilig is en kinderen er lekker kunnen spelen? In deze blog geven we je ideeën voor het creëren van een kindvriendelijke tuin.

Dit zijn de kenmerken van een kindvriendelijke tuin  
1. Veilige (zachte) ondergrond zoals echt gras, kunstgras of rubbertegels 
2. Afgedekte stopcontacten en scherpe randjes 
3. Weinig op- en afstapjes 
4. Geen giftige planten of planten met doornen maar fruitboompjes- of plantjes 
5. Genoeg schaduwplekjes
6. Duidelijke begrenzing van de tuin
7. Speelgelegenheid (speeltoestellen, schommel of een ruimte voor spel & sport) 

De sfeer in een kindvriendelijke tuin

Het maakt voor een kindvriendelijke tuin niet uit wat voor stijl je tuin is. Elke tuin kun je kindvriendelijk maken, of je nou een landelijke tuin hebt of een Ibizatuin. In een kindvriendelijke tuin staan twee thema’s centraal: veiligheid en plezier. Deze twee pijlers zie je in een kindvriendelijke tuin terug op verschillende vlakken. Hierbij kun je denken aan de bestrating en begroeiing van je tuin en aan de meubels, toestellen en accessoires die aanwezig zijn. In deze tuin moet een kind willen spelen, en de verantwoordelijke ouder moet het kind kunnen laten spelen zonder zorgen.

5 ideeën voor de aanleg van een kindvriendelijke tuin

Zowel in een grote als kleine tuin kun je maatregelen treffen om je tuin kindvriendelijk te maken.  

1. Zorg voor een veilige tuin 
Het belangrijkste goed in een kindvriendelijke tuin is veiligheid. 

 • Dek de aanwezige stopcontacten in je tuin af met een plaatje
 • Zorg voor een zachte ondergrond in je tuin. Je kunt hierbij denken aan een gras ondergrond of aan zachte (rubberen) tegels. Zeker op plekken waar gesport kan worden of waar speeltoestellen staan (schommel, glijbaan of eventueel een hut) is het aan te raden om voor een zachte ondergrond te kiezen voor eventuele valpartijen.
 • Ga goed na waar scherpe randjes aanwezig zijn en dek deze af. Hierbij kun je denken aan de randen van een tafel of andere tuinmeubelen.
 • Begrens je tuin goed met bijvoorbeeld hekwerk of een schutting zodat kinderen niet weg kunnen lopen. Helemaal als je tuin aan water grenst of aan een openbare weg is het heel belangrijk om dit direct af te grenzen. 

2. Creëer genoeg schaduwplekken in je tuin
Kinderen kunnen snel verbranden als ze in de zon spelen. Zorg dus voor voldoende schaduwplekken in je tuin zodat kinderen in de schaduw kunnen spelen. Er zijn verschillende manieren om schaduwplekken te creëren in je tuin. Een pergola met een klimmer of een dakboom zorgt voor natuurlijke schaduw maar je kunt ook denken aan een parasol, een zonnescherm of bijvoorbeeld een overkapping in je tuin.

Een hut in de tuin is natuurlijk helemaal een fijne schaduwplek voor kinderen. Hierbij kun je denken aan een houten hut of een hut van bamboe takken. 

3. Kies voor niet-giftige en doornen-vrije planten en bloemen   
In het kader van de veiligheid is het zeer belangrijk om te kiezen voor planten en bloemen die niet giftig zijn. Voorbeelden van planten die niet geschikt zijn voor een kindvriendelijke tuin:

 • Lelietjes van dalen
 • Peperboompje
 • Vingerhoedskruid
 • Oleander
 • Gouden regen 

Vermijd ook planten met scherpe doornen eraan zoals rozensoorten. 

4. Zet een fruitboompje in de grond en leg een moestuintje aan
Welke planten zijn juist wel geschikt voor in een kindvriendelijke tuin? Planten en bomen waar kinderen iets mee kunnen. Denk aan fruitboompjes of plantjes zoals de appelboom, perenboom of de aardbeienplantjes.

Leg een moestuintje aan zodat kinderen betrokken kunnen worden bij het zaaien en oogsten van vruchten en groenten! Goed voor de educatie en het plezier! Plant de zaadjes van plukbloemen als de madelief, de paardenbloem en de boterbloem. Goed voor het plukplezier in de lente! 

5. Zorg voor genoeg mogelijkheden voor kinderplezier  
Hoe zorg je er nou voor dat kinderen de tijd van hun leven hebben in jouw kindvriendelijke tuin? Door plekjes te creëren waar ze kunnen spelen of lekker kunnen zitten.

Als je de ruimte hebt, zet dan een glijbaan of schommel neer! 

 • Zet een kinderpicknicktafeltje neer waar ze zo aan kunnen schuiven om limonade te drinken. Dit is ook zeer geschikt voor in een kleine tuin want het neemt niet heel veel ruimte in. 
 • Zet een zandbak neer zodat ze lekker kunnen graven en bouwen. Een tip: span een fijnmazig net over de zandbak heen als er niet in gespeeld wordt zodat katten het niet gaan gebruiken als kattenbak. 
 • Zet een trampoline neer waar ze hun energie lekker op kwijt kunnen. Trampolines zijn er in verschillende maten, dus ook voor een tuin met wat minder ruimte kan dit uitkomst bieden. Denk ook weer aan de veiligheid: koop een trampoline met een net eromheen of graaf de trampoline in, in de grond zodat deze gelijkvloers is. 
 • Creëer verschillende knusse hoekjes waar kinderen zich kunnen verstoppen of waar ze lekker kunnen spelen. Zet hier tuinkabouters neer of kleine beeldjes zodat het echt uitnodigt om er even neer te strijken en de fantasie geprikkeld wordt. 

Wat kost de aanleg van een kindvriendelijke tuin?  

De kosten voor een kindvriendelijke tuin zijn afhankelijk van jouw wensen en de staat van je huidige tuin. Als je je tuin helemaal vanaf de bodem op wilt bouwen kun je denken aan deze (vanaf) prijzen per m2.

•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Beplanting > € 100,- per m2
•    Bestrating > € 90,- per m2
•    Houten overkapping van 3 x 3 > € 3.000,-
•    Aluminium overkapping van 3 x > 3 € 4.000,-

Zin in inspiratie voor een Japanse tuin? Lees dan deze blog met tips & tricks voor de aanleg van een Japanse tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€12.500 - 16.500
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Wij zijn super blij met het eindresultaat

"Via internet kwamen wij in Krommenie terecht, we hadden al een tekening gemaakt van wat wij wilden. Engel heeft ons verder wegwijs gemaakt van de mogelijkheden. Jeffrey heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat al het tegelwerk en de bakken geplaatst zijn! Wij zijn super blij met het eindresultaat, waar wij hopelijk nog vele jaren plezier van gaan hebben. Ook Lars nog bedankt voor alle input en communicatie.
Wij hebben gekozen voor de Cerasolid Keramische Tegel Sky 60x60x3 en de antraciet wallblock New 60x15x15"
Lida Bunschoten
Almere
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie