• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

6 tips voor de aanleg van een Bali tuin

Hou je van natuurlijke materialen, rustgevende sferen en tropisch groen? De Bali tuin heeft het allemaal. In deze tuin kom je lekker tot rust en kun je je onder laten dompelen in al het mooie dat Bali te bieden heeft. Een Balinese tuin kun je zelf creëren maar dan moet je wel weten hoe. In deze blog vertellen we je meer over deze tropische parel onder de tuinen en geven we zes handige tips voor de aanleg van een Balinese tuin. Ga er maar lekker voor zitten!

Kenmerken van een Bali tuin

 • Een houten terras met veel aandacht voor het loungen/relaxen
 • Gebruik van Balinese/buddha beelden 
 • Veel exotisch groen in de vorm van planten en boompjes zoals, Bamboe en palmbomen
 • Veel gebruik van vlonderplanken als terras of wandelpad
 • Gebruik van effen kleuren in wit, grijs en bruintinten (ecru, taupe, wit en bruin)
 • Aandacht voor zonwering 
 • Een plek voor water (vijver of een waterornament) 

Balinese sferen

Wie ooit op Bali is geweest heeft ervaren hoe relaxed de sfeer hier is. Deze sfeer gaat in al je zintuigen zitten: de geuren, de kleuren, de rustgevende muziek. Een compleet decor dat je uitnodigt om lekker te relaxen en even tot jezelf te komen. In een Bali tuin wil je deze sfeer vangen. De natuurlijke materialen, het geluid van stromend water en de aanwezigheid van de Balinese beelden doen je vergeten dat je in Nederland bent en voeren je mee naar de andere kant van de wereld….

6 tips voor de aanleg van een Bali tuin 

Een Bali tuin kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Hoe het ontwerp van jouw Balinese tuin eruit komt te zien, hangt af van jouw wensen, budget en niet te vergeten: de oppervlakte van je tuin. Maar hoe groot of klein je tuin ook is, elke tuin kan een Balinese tuin worden!

1. Plaats een houten terras met stof in effen kleuren 
Een terras mag zeker niet ontbreken in de Balinese tuin. In deze tuin is het belangrijk dat je tot rust komt, en niet teveel wordt afgeleid door prikkels om je heen. Creëer dus fijne zitplekken op je terras met grote kussens en eventueel een ligbank zodat je ook letterlijk even weg kunt dromen. Gebruik voor de meubels op je terras hout als basis en werk daarnaast met natuurlijke materialen voor de zitting of verlichting, denk hierbij aan rotan, riet of katoen. 

Kenmerkend voor de Balinese tuin is het gebruik van effen kleuren in wit, grijs- en bruintinten (ecru, taupe, wit of grijs). Kies niet voor kussens met veel patronen of tierelantijnen maar ga voor rust en eenvoud.

In Bali is het vaak warm. Het is dan ook niet gek dat zonwering een belangrijke rol speelt in een Balinese tuin en kenmerkend is voor deze tuin. Maak dus zeker gebruik van zonwering maar kies ook hierbij voor de juiste sferen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pergola van bamboe met een mooie klimmer (clematis of passiflora) er tegenaan of maak gebruik van zonweringsdoeken in de gebruikelijke Balinese tinten. Een Balinese parasol is hierbij een mooie finishing touch: functioneel en helemaal passend bij de Balinese sfeer. 
Als je kiest voor een overkapping voor de aanleg van je Bali tuin, kies dan ook voor hout en niet voor aluminium. 

2. Zet Balinese beelden neer 
In Bali zijn het Hindoeïsme en het Boeddhisme de twee belangrijkste religies. Je ziet dit overal terug op dit Indonesische eiland in de vorm van beeldkunst en offers. Wil je de Balinese sfeer helemaal tot recht laten komen, zet dan mooie beelden neer in je tuin. Denk hierbij aan grote en kleine Boeddhabeelden of beelden van de belangrijkste Hindoeïstische goden: Shiva en Ganesha. Zet bij deze beelden een lichtje neer in de vorm van een lantaarn met een kaarsje zodat de beelden ook in het donker zichtbaar zijn en op die manier echt een mooi podium krijgen. 

3. Kies voor groene exotische planten 
In een Bali tuin zie je veel groen in verschillende planten en boomsoorten. Gebruik planten met grote bladeren en houd er rekening mee dat niet alle tropische planten zijn opgewassen tegen het Nederlandse klimaat. Kies bijvoorbeeld voor de winterharde palmboom, de bananenplant, de varen, pampasgras, siergrassen of bamboe. Houd er met bamboe rekening mee dat dit gaat woekeren onder de grond. Idealiter plaats je de bamboe in bakken zodat je dit voorkomt. 

4. Gebruik houten vlonders of effen stenen voor je wandelpaadjes
In een Balinese tuin zie je veel slingerende wandelpaadjes die je langs de mooiste plekjes in de tuin leiden. Als je een stenen wandelpad wilt, kies dan voor stenen in een effen kleur (ecru, taupe, wit of grijs). Je kunt ook een wandelpad van vlonderplanken overwegen, dit pas helemaal bij de Bali tuin. 

5. Maak gebruik van warme verlichting op verschillende plekken 
Een Bali tuin is nooit in zijn volledigheid verlicht maar heeft meerdere zachte lichtpunten door de tuin verspreid. Elke lichtbron laat een hoekje van de tuin zien en creëert met de duisternis eromheen dus een soort decor voor het verlichte object. Plaats je verlichting bij de beelden in je tuin, bij de waterbron als je deze hebt en natuurlijk bij het terras. Laat het licht ook van onder ergens op schijnen, dit geeft een mooi effect. 

6. Plaats een vijver of waterornament
In veel Balinese tuinen zal je een vijver vinden. Als je een ruime tuin hebt en een vijver wilt aanleggen, mogen waterplanten hierin zeker niet ontbreken. Kies hierbij vooral voor zuurstofhoudende planten zodat het water in je vijver schoon blijft en er geen algen ontstaan. Zo mag de waterlelie mag ook absoluut niet ontbreken in de jouw Balinese vijver! 

Wat kost een Bali tuin? 

De investering voor een Balinese tuin hangt af van jouw wensen en de status van jouw tuin op dit moment. Wil je elke vierkante meter onder handen nemen of ben je al tevreden met een aantal Balinese sfeerelementen? Als je je tuin helemaal vanaf de bodem op wilt bouwen kun je denken aan deze (vanaf) prijzen per m2. 

•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Beplanting aanleggen per m2 > € 100,- 
•    Bestrating per m2 > € 90,- 
•    Houten overkapping van 3 x 3 > € 3000,-
•    Aluminium overkapping van 3 x 3 € 4000,-

Wil je meer weten over verschillende tuinstijlen? In deze blog vertellen we je alles over de moderne tuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€12.500 - 16.500
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie