• Al binnen 4-6 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

Zo creëer je en landelijke tuin

In een landelijke tuin ervaar je direct een gevoel van vrijheid, van het goede leven. Met veel ruimte voor groen, verschillende zitplekjes en doorkijkjes kun je zo in je eigen tuin op vakantie. Ook met een kleinere tuin kun je op een simpele manier deze landelijke sfeer creëren. In deze blog inspireren we je met landelijke tuinvoorbeelden en geven we tips & tricks om zelf een landelijke tuin aan te leggen.

Kenmerken van een landelijke tuin in een notendop

 • Verschillende terrasjes en doorkijkjes
 • Gebruik van oude (klei gebakken) stenen, neergelegd in verschillende vormen en patronen
 • Gebruik van natuurlijke materialen als hout en steen 
 • Water in de vorm van een vijver of een fontein 
 • Gebruik van sierlijke decoratie als manden, lantaarns, aardewerken potten of een vuurkorf
 • Buitenkeuken of overkapping dat uitkomst biedt als extra zithoek 
 • Het vieren van het natuurlijk verloop (bemoste paadjes of overwoekerende pergola’s)

Landelijke sferen

Een groot voordeel van een landelijke tuin is dat het ontwerp niet trendgevoelig is. Deze tuin ademt een tijdloos karakter waarin de natuur veel ruimte krijgt. Golvende, zachte lijnen en verschillende doorkijkjes en hoekjes; bemoste paadjes, roestige bloembakken of verschillende grassoorten die elkaar afwisselen: het past helemaal bij het authentieke karakter van de landelijke tuin.

5 tips voor de aanleg van een landelijke tuin

1. Leg je bestrating aan in verschillende vormen en patronen
In een landelijke tuin wordt er echt gespeeld met de stenen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in gemetselde muurtjes of tegels die neergelegd zijn in verschillende patronen. Je ziet in een landelijke tuin vaak rechte wandelpaadjes, afgewisseld met ronde terrasjes of zitplekjes. Deze speelse afwisseling in vorm, draagt bij aan het sierlijke karakter van een landelijke tuin. Voor de bestrating wordt veel gebruik gemaakt van klei gebakken steen of oude klinkertjes. De stenen zijn over het algemeen effen gekleurd maar worden in kleur wel afgewisseld om (bijvoorbeeld op de zitplekjes) verschillende patronen neer te leggen. 

2. Geef het groen en de natuur de ruimte
Niet alleen het groen wordt veelvuldig gevierd in een landelijke tuin, ook het leven van dit groen. Je zult in een landelijke tuin geen in vorm gesnoeide bomen zien maar juist planten en grassen die in elkaar overlopen. Om de natuur wel in goede banen te leiden is het aan te raden om goed na te denken over de indeling van je beplanting. Om te weten welke planten elkaar versterken en welke juist niet. Vaste planten lenen zich goed voor een landelijke tuin omdat zij jaarlijks terugkeren en daardoor bijdragen aan de natuurlijke vorm van de beplanting en de tuin. 

In een landelijke tuin vind je veel klimplanten (denk aan de klimroos of clematis), bomen (fruitboompjes, wilgen, knotwilgen of tamme kastanjes) en verschillende struiken (vlinderstruik, sering en rododendron). De begroeiing in een landelijke tuin draagt bij aan het groene karakter maar zorgt er ook voor dat er verschillende hoekjes, doorkijkjes en plekjes ontstaan, wat zo typerend is voor deze tuin. 

Heb je een kleine tuin? Plaats dan houten bakken of aardewerken potten met planten of bloemen erin en kies voor klimmers en hangplanten. 

3. Creëer een waterplekje in je tuin 
Voor een tuin die de natuurlijke elementen viert, mag water natuurlijk niet ontbreken. In een landelijke tuin zie je vaak een vijver. De vijver heeft vaak een sierlijke vorm en gaat niet strak over in de grond eromheen. Om deze sfeer een handje te helpen, kun je bijvoorbeeld stenen (op een speelse manier) om de vijver heen leggen. Het leuke van een vijver is dat het veel leven aantrekt, denk aan kikkers, waterkevertjes, libellen en slakken. Allemaal goed voor de biodiversiteit en helemaal passend bij het vieren van de natuur in een landelijke tuin. 

4. Creëer meerdere zitjes en sfeervolle plekken 
Een landelijke tuin kenmerkt zich door verschillende hoekjes en zitplekken. Denk aan een plek met een tafeltje en stoeltjes onder een pergola maar ook aan een terrasje waar meerdere plantenbakken staan met een bankje ernaast. Plekken die de natuurlijke sfeer ademen en uitnodigen om er even neer te strijken. 

Als je meubels plaatst, maak dan gebruik van houten of metalen meubels en houd hierbij in gedachte dat zichtbare verwering van materialen juist passend is. Denk dus ook aan sloophout of meubeltjes met roestplekken erop.  

Voor de geluksvogels met een grote tuin; je kunt ook een overkapping plaatsen met een buitenkeukentje erin. In een landelijke tuin zit deze overkapping idealiter niet vast aan het huis maar is dit een plekje verderop in de tuin waar je even een hele andere sfeer kunt opzoeken. 

5. Gebruik veel decoratieve elementen
Hou je van decoratie in je tuin? Dan is een landelijke tuin echt iets voor jou! In deze tuin zie je veel decoratieve (en functionele) elementen. Denk aan een vuurkorf, vogelhuisjes, een barbecue en verlichting in de vorm van lantaarns.

Niet te missen in een landelijke tuin zijn de vele aardewerken potten en gietijzeren emmers hortensia’s en andere landelijke bloemen. Om hierin meer gelaagdheid in aan te brengen kun je bijvoorbeeld een aantal potten op een stapel stenen zetten.  Het plaatsen van decoratieve elementen biedt ook veel uitkomst voor een wat kleinere tuin! 

Wat kost een landelijke tuin?

Dit hangt helemaal af van de wensen en de beschikbare ruimte voor de landelijke tuin. Met een kleine ruimte kun je voor een kleine investering al snel een landelijke sfeer creëren. Wil je de landelijke tuin helemaal opnieuw laten aanleggen, dan kun je denken aan de volgende (vanaf) prijzen per vierkante meter.

•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Kunstgras leggen per m2 > € 15,-
•    Bestrating per m2 > € 90,- 
•    Houten overkapping van 3 x 3 > € 3000,-
•    Aluminium overkapping van 3 x 3 > € 4000,-

Meer inspiratie nodig voor in je tuin? Lees hier alles over de stadstuin!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€16.500 - 20.000
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie