• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9

De kenmerken van een moderne tuin

In een moderne tuin staan rust en ruimte centraal. Het is een tuin met een duidelijke indeling, niet al te veel groen en geen afleiding van felle kleuren of tierelantijnen. Hoe leg je nou een moderne tuin aan en wat kun je doen om de juiste moderne uitstraling te krijgen? Je leest het in deze blog!

De kenmerken van een moderne tuin
1. Een tuin met een duidelijke indeling, strakke lijnen en grote vlakken 
2. Rust, ruimte staan centraal, het groen is wel aanwezig maar heeft niet de overhand
3. Er wordt gekozen voor rustige kleuren 
4. Moderne overkapping in de tuin 
5. Minimalistische uitstraling  
6. Beplanting in duidelijke vlakken aanwezig 

De uitstraling van een moderne tuin

Een moderne tuin heeft een sobere, minimalistische uitstraling, soms ook industriële uitstraling. Alles wat je er vindt, is daar met een bepaalde functie, je zult geen tierelantijnen vinden in deze tuin. Aan de hele tuin kun je zien dat er goed is nagedacht over de strakke indeling, niks is er ‘zomaar’. Doordat in een moderne tuin veel gekozen wordt voor onderhoudsvrije materialen, is de tuin ook duurzaam: de materialen gaan lang mee.

5 tips voor de aanleg van een moderne tuin 

Een moderne uitstraling kun je elke tuin geven. Doordat een moderne tuin vraagt om een strakke duidelijke indeling leent deze tuin zich bij uitstek goed voor kleinere tuinen, stadstuinen lof tuinkamers.

1. Maak een duidelijk ontwerp 
Een moderne tuin is gebaat bij een duidelijke visie en een indeling die op de cm2 is uitgedacht. Denk dus goed na over alles wat je in je tuin wilt hebben en waar dit moet komen. Gebruik voor je ontwerp duidelijke vlakken voor groen en bestrating in rechte lijnen.    

2. Maak veel gebruik van bestrating
In een moderne tuin is er veel ruimte en aandacht voor de bestrating en minder voor het groen. Leg de bestrating aan in rechte lijnen en duidelijke vormen of vlakken en maak gebruik van grind en/of grote, effen gekleurde stenen. Het voordeel van grote stenen is dat het onkruid er niet doorheen komt en daarnaast ogen grote vlakken rustig waardoor ze helemaal bij de moderne uitstraling passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stenen van glad beton of aan keramische tegels. 
Het voordeel van grind is dat het goed te combineren is met andere vormen van bestrating. Doordat het kleine witte steentjes zijn, kan het een hele leuke afwisseling zijn in je tuin. Belangrijk is wel weer om het grind heel bewust in stroken of vormen aan te brengen en ervoor te waken dat het grind naar andere vlakken overgaat waardoor dit beeld verstoord wordt. 
Ook al heeft het groen minder de vrije hand, het is wel goed om er wel ruimte voor in te bouwen in je tuin.

Als je tuin volledig bestraat is zal je hier nadelen van ondervinden: 
•    Insecten kunnen minder makkelijk op zoek naar voedsel (dit is niet goed voor de biodiversiteit)
•    De grond warmt sneller op als deze alleen maar uit stenen bestaat (warmte kan niet weg)
•    Als het regent kan het water minder makkelijk weg via de grond en dit kan zorgen voor wateroverlast.

3. Kies voor onderhoudsvrije planten en kleine boompjes
Geen hoofdrol voor het groen dus, maar wel heel leuk om ruimte te maken voor beplanting. Neem duidelijke grote vlakken mee in je ontwerp en zet hier je planten in. In een moderne tuin zie je het groen veel bij elkaar staan in perkjes en borders en minder her en der verspreid door de tuin. Let er hierbij op dat je alleen planten bij elkaar zet, die elkaar niet gaan overwoekeren. Deze planten lenen zich goed voor de moderne tuin: 
•    Buxus en taxus, klimop en lavendel 
•    Kleinere boompjes (zodat ze niet te veel ruimte innemen of te veel gaan wortelen onder de grond) zoals leibomen, platanen of de linde

4. Maak een duidelijk plan voor de verlichting 
De verlichting is belangrijk in een moderne tuin, neem dit ook mee in je ontwerp. In een moderne tuin zie je vaak dat er gewerkt wordt met ingebouwde LED-spotjes verspreid door de hele tuin, van de zithoek tot de wandelpaden. De verlichting draagt bij aan de rust en ruimtelijke uitstraling van de tuin. Zo ontstaan er geen verborgen hoekjes of donkere plekjes en komt de strakke indeling van de tuin overal tot zijn recht. 

5. Kies voor een moderne overkapping
In een strakke of moderne tuin zie je vaak een moderne overkapping. Dit is een overkapping die vooral bestaat uit aluminium en glas. Een overkapping bestaat altijd uit strakke lijnen en creëert in de tuin een duidelijke ruimte/vlak wat perfect past bij een modern ontwerp. Het grote voordeel van een overkapping is natuurlijk dat het een verlengstuk is van je huis. Binnen wordt buiten en buiten wordt binnen. Je vergroot je huis, zonder in te leveren op de ruimte in je tuin. 

Wat kost de aanleg van een moderne tuin? 

Wat de kosten zijn van een moderne tuin is van een aantal zaken afhankelijk: het aantal vierkante meters van je tuin, de staat van de tuin op het moment van aanleg (moet alles eruit gesloopt worden of niet) en de wensen die je hebt. 


Als je je tuin helemaal door ons aan wilt laten leggen, dan kun je uitgaan van deze richtprijzen per vierkante meter. 
•    Beplanting aanleggen p/m2 > € 100,- 
•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Bestrating p/m2 > € 90,- 
•    Aluminium overkapping van 3 x 3 € 4000,-

Wil je ook meer weten over andere tuinstijlen? Lees dan de blog over de landelijke tuin met tips & tricks!
 

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€12.500 - 16.500
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie