• Al binnen 3 weken aangelegd
 • Vrijblijvende offerte aan huis
 • Jouw tuin, onze inspiratie
6 dagen per week bereikbaar
OPEN
MA-ZA van 07:00 - 19:00
085 - 06 05 851
4.9
Tuinmaterialen.nl

5 ideeën voor de mediterrane tuin

Heb jij zin om op vakantie te gaan in eigen tuin? Ben je minder van de gebaande paden en perkjes en meer van de natuurlijke tinten, vormen en materialen? Dan is een mediterrane tuin misschien wat voor jou. Een mediterrane tuin laat je helemaal tot rust komen en voert je mee naar verre oorden. In deze blog inspireren we je met handige tips voor de aanleg van een mediterrane tuin. 

Zo ziet een mediterrane tuin eruit 

 • Gebruik van natuurlijke kleuren, vormen en materialen 
 • Aandacht voor een fijne zithoek met schaduw en beschutting
 • Veel mediterrane planten en boompjes
 • Aardewerk en terracotta potten en stenen 
 • Water in de vorm van een ornament of een vijver
 • Gezellige, knusse en beschutte hoekjes 
 • Veel rood- bruin- en aardetinten

De mediterrane sfeer in uw tuin

In een mediterrane tuin word je zachtjes meegevoerd naar het Middellandse Zeegebied en landen als Italië, Grienland, Spanje of Marokko. De tuin is opgebouwd uit aardetinten, natuurlijke vormen en materialen. De mediterrane tuin straalt rust en gezelligheid uit. Je ziet veel knusse hoekjes en plekjes en hebt meteen zin om je vrienden uit te nodigen en lekker te eten met elkaar.

5 ideeën voor de mediterrane tuin   

Of je nou een grote of een kleine tuin hebt, de mediterrane sfeer is niet aan ruimte gebonden. Een kleine tuin heeft van zichzelf al een knus en beschut karakter wat helemaal past bij de mediterrane sfeer en in een grote tuin kun je dit makkelijk zelf creëren.  

1. Werk met natuurlijke materialen, vormen en kleuren 
In een mediterrane tuin zul je niet snel rechte lijnen, keurige perkjes en symmetrie zien. In deze tuin wordt eerder met ronde en zachte vormen gewerkt. Denk aan een rond (of halfrond) terras en kronkelige wandelpaadjes. 
De kleuren in een mediterrane tuin bestaan veel uit aardetinten. Rood-, bruin- en geeltinten zie je veel terug. Dit kun je accentueren met de kussens van je zithoek, een kleed op de grond, (aardewerk) potten en bakken maar ook door je schutting in deze kleur te verven. Deze kleuren zijn heel belangrijk om de echte mediterrane sfeer te creëren. 
Werk met natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen, fijn grind of bamboe. Denk aan een houten (vlonder) terras; een rond terras met van terracotta stenen, een paadje van fijn grind, een overkapping met hout en bamboe. 

2. Kies voor mediterrane planten en boompjes
Om de echte mediterrane sfeer te creëren in je tuin mag mediterrane begroeiing niet ontbreken. Kies voor planten en bomen die ook veel voorkomen in de landen rond de Middellandse zee. Denk aan de olijfboom, de vijgenboom, palmsoorten, de cipres, lavendel, blauw schapengras, leliegras of de Afrikaanse lelie. Kies voor planten met een lekkere geur (zoals de lavendel) zodat je ook door de geur in je tuin wordt meegevoerd naar een warmer klimaat. 
Heb je een kleine tuin? Maak voor je groen dan gebruik van de schuttingen of muurtjes aan de grenzen van je tuin (de verticale tuin). Hang potten en bloembakken op en zet klimmers tegen de wand aan. Denk aan een druif of een clematis. 

3. Creëer een fijne beschutte zitplek  
In een Middellandse Zeeklimaat heb je te maken met veel zon en als het warm is zijn twee zaken heel belangrijk. Je wilt lekker tot rust kunnen komen en je wilt de hitte kunnen ontvluchten. In een mediterrane tuin is hier veel aandacht voor. De zithoek is een plek waar je heerlijk onderuit kunt zakken met veel kussens, kleedjes en gezellige accessoires. De zithoek is knus, gezellig en beschut: een plek om jezelf even terug te trekken. 
Schaduw is bij de zithoek onmisbaar. Deze schaduw kun je creëren door parasols in de mediterrane kleuren, een schaduwdoek (kies voor wit, dit houdt minder warmte vast) maar ook op een natuurlijke manier met een pergola, rozenboog of een dakboom. Ook kun je kiezen voor een overkapping als je hier de ruimte voor hebt. Als je voor een hiervoor kiest, gebruik dan hout of bamboe als materiaal. 
De accessoires maken een mediterrane zithoek af. Denk aan: rieten wandkleedjes, mozaïeken wandtegeltjes, terracotta potten met verschillende bloemen erin (die je mooi bij elkaar groepeert in verschillende hoogtes), en een hangmat om lekker in weg te dromen.

4. Maak een vijver of plaats een waterornament
Een plek met water past helemaal bij de mediterrane tuin. Niet alleen werkt water verkoelend wat we in deze tuin wel kunnen gebruiken, ook kan het zicht op- of het geluid van (stromend) water ons meteen meevoeren naar de Middellandse Zee. Leg je vijver niet aan in een strakke vorm (vierkant) maar kies liever voor een ronde vorm. Een mediterrane vijver mag er best speels uitzien: zwerfkeien er omheen, aardewerk potten met planten erbij. Ook dit mag een knus plekje zijn. 
Kies voor zuurstofhoudende planten voor in de vijver zodat je algenvorming tegengaat en het water op een natuurlijke manier schoon blijft. 

5. Creëer meerdere knusse hoekjes in je tuin
In een mediterrane tuin is het leuk om meerdere knusse hoekjes te creëren. Denk aan een klein terrasje onder een boompje met een houten bankje erop of een gemetseld muurtje met potjes met kruidenplantjes en een lantaarn erbij. Hoe meer hoekjes en doorkijkjes, hoe gezelliger je tuin wordt. 

Wat kost de aanleg van een mediterrane tuin? 

De kosten van de aanleg van een mediterrane tuin hangen af van de wensen en van de grootte van de tuin. En ga je alles zelf doen of laat je dit doen? Als je ervoor kiest om de aanleg van je tuin uit te besteden kun je uitgaan van onderstaande (vanaf) prijzen. 

•    Gras leggen per m2 > € 25,- 
•    Kunstgras leggen per m2 > € 40,-
•    Beplanting > € 100,- per m2
•    Bestrating > € 90,- per m2
•    Aluminium overkapping van 3 x 3 > € 4000,-
•    Houten overkapping van 3 x 3 > € 3000,-

Meer lezen over tuinstijlen? Lees dan hoe je snel en eenvoudig een kindvriendelijke tuin kunt aanleggen!

Jouw tuin,

onze kracht

 • Top kerels voor toptuinen!
  Jouw tuin, onze vakman.
 • Meten is weten
  Jouw tuin, onze maat.
 • Kijken, kijken en kopen!
  Jouw tuin, onze tegels.
 • Bestelling geplaatst
  Jouw tuin, onze levering.

Start je aanvraag

Op de hoogte blijven van inspiratie én tips?

Gerelateerde tuinen
ter inspiratie

Bekijk alle projecten

De zwevende tuin
€9.500 - 12.500
30 m2
Strak
Pareltje aan de Zaan
€16.500 - 20.000
145 m2

Jouw tuin, onze vakman

offerte aanvragen

 • Gratis én vrijblijvend
 • Binnen 3 minuten een indicatie

Onze tips, advies én humor,
op Jouw tijdlijn?

Onze kracht

Dit noem ik nou geweldige service!

"Ik ben erg blij met mijn nieuwe tuin, vooral zo vlak voor de lente. Ik heb goede ondersteuning gekregen en wil graag iedereen bedanken voor zijn betrokkenheid! Hoewel er een klein probleem was met de stenenlevering, was de oplossingsgerichtheid hartverwarmend. Ik geef graag een dikke 10 sterren, maar helaas zijn er maar 5!"

Huub Acca
Amsterdam
Onze kracht

Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief!

"Mijn ervaring met Tuinmaterialen.nl in Krommenie was absoluut positief en verdient zonder twijfel vijf sterren. Vanaf het moment dat ik hun showroom binnenstapte, werd ik getroffen door de uitgebreide selectie van hoogwaardige tuinmaterialen. Het was duidelijk dat ze een breed assortiment aan producten bieden, van sierbestrating tot tuinhout en decoraties, allemaal van topkwaliteit"

Stan Kremers
Westzaan
Onze kracht

Het is nog beter geworden dan wij hadden verwacht

“Wij hadden zelf het ontwerp voor deze tuin gemaakt dus wisten precies hoe het eruit moest komen te zien. Het eindresultaat is nog beter geworden dan hoe wij het in ons hoofd hadden.”
Rob Mertens
Zaandam
Onze kracht

Vakkundig advies en aanleg, wij zijn tevreden met onze tuin!

"Prima service, de heren Lars en Engel denken goed mee en geven vakkundig advies en aanleg. We zijn tevreden met onze tuin!"
Menno Burggraaff
Wilnis
Onze kracht

vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn

“Tuinmaterialen.nl heeft ons verrast met de goede service en het klantcontact. Als we een vraag hadden, werd er meteen gereageerd en actie op ondernomen, dat geeft je als klant veel vertrouwen. Je weet als klant precies waar je aan toe bent. Er wordt gewerkt door vakkundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben ook te spreken over de verhouding prijs en kwaliteit. Al met al een goede ervaring. Tuinmateralen.nl is een echte aanrader!”

Anki Peters
Westzaan
Onze kracht

Tuinmaterialen.nl kan alles, dat is erg prettig

“Tuinmaterialen.nl kan alles leveren, dat is erg prettig. Ook als het niet op hun eigen website staat, kunnen ze hierin voorzien. Het is ook een groot voordeel dat er een showtuin is zodat je een goed beeld krijgt van de producten die verkocht worden. Daarnaast een hele klantvriendelijke service. Wij halen onze materialen nergens anders meer!”
S. Zeegers
Assendelft
Onze kracht

Ontzettend blij met het eindresultaat, prachtig geworden!

“We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. De tuin ziet er geweldig uit en het proces ging veel vlotten dan ik had verwacht. De materialen werden snel geleverd en de aanleg werd de week erna al gedaan. In anderhalve dag waren de hoveniers klaar. De vakmannen waren vriendelijk, werkten netjes en doordat ze veel met ons overlegden werden we heel erg betrokken in het proces wat heel fijn was!”
Trudy Brohm
Hoofddorp
Onze kracht

Het hele project ging ook super snel

"De communicatie met Tuinmaterialen.nl verliep heel prettig. Er werd goed meegedacht in onze wensen en behoeften. Het hele project ging ook super snel, wat ik helemaal niet had verwacht eigenlijk. Meestal moet je heel lang wachten tot ze beginnen. We zijn heel blij met het eindresultaat en het leuke is ook dat je heel veel kunt met zo’n bamboe pergola: je kunt er van alles aan ophangen wat past bij de tijd van het jaar waardoor de sfeer van je tuin kan meebewegen met alle seizoenen."
Marit de Kamp
Roelofarendsveen
Onze kracht

Van begin tot eind geholpen aan onze droomtuin!

Wat een verademing. Mensen die snel en vakkundig te werk gaan. Achtertuin laten opknappen door tuinmaterialen.nl. Met het kundig advies en de keuze in materialen binnen 2 dagen de keuze bevestigd. Door het netwerk aan stratenmakers was de tuin in 3 weken gerealiseerd. Zeker een partij waar je met een gerust hart mee in zee kan gaan. Ga zo door.
Martijn Schenk
Krommenie